Uzmanību-roņi!

Labdien!

Vēršamies pie Jums Dabas aizsardzības pārvaldes vārdā, saistībā ar tuvojošos pavasari un neizpaliekošo “roņu laiku” piekrastē.  Kā jau katru gadu, arī šogad paredzams, ka martā un aprīlī jūras krastā būs sastopams neviens vien roņu mazulis. Lai arī ik gadu medijos izvēršam plašu kampaņu, sabiedrībai stāstot, kā rīkoties pludmalē ieraugot ronēnu, vēl arvien ir ļoti daudzi, kuri pareizu rīcību nezina.

Lai veicinātu bērnu un jauniešu izpratni par to kā pareizi rīkoties, Dabas aizsardzība pārvalde izsludina plakātu konkursu “Ļauj ronēnam pludmalē atpūsties!”, kurā aicina piedalīties arī Jūsu pārstāvētās izglītības iestādes audzēkņus. Konkursa nolikums pievienots šī e-pasta pielikumā.

Saistībā ar iepriekš minēto, vēlamies lūgt iespēju robežās informēt savas skolas skolēnus par plakātu konkursu, kā arī kādas tiešsaistes (vai ja situācija mainīsies – klātienes) mācību stundas laikā veltīt laiku šīs problēmas izklāstam.

Plašāka informācija par šo tēmu pieejama tīmekļa vietnē www.daba.gov.lv sadaļā “Noderīgi”, vēstules pielikumā pievienotajā infografikā un Pārvaldes veidotajā animācijas īsfilmā, ko var noskatīties mūsu Youtube kanālā (https://youtu.be/Ox93MpCiCw0)

Īsumā par roņiem liedagā:

Ronēni pie mums Latvijas piekrastē nonāk, kad Baltijas jūras līci pilnībā neklāj ledāji un  roņu mātēm mazuļi jādzemdē ierobežotā platībā uz mazām saliņām (lielākoties Igaunijas teritorijā). Saliņās burzmā pastāv ļoti augsts risks roņu mazuļus pazaudēt. Šādā gadījumā pēc kāda laika roņu mazuļi, saprotot, ka ir palikuši vieni, dodas jūras ūdeņos meklēt barību un tā rezultātā izklīst pa visu Baltijas jūras piekrasti.Lielai daļai šādu mazuļu iespējas izdzīvot ir nelielas. Viņi nav paspējuši ar mātes pienu uzņemt nepieciešamās uzturvielas pienācīga taukādas slāņa uzaudzēšanai, kas palīdz aukstajā ūdenī izdzīvot. Tādēļ viņi piekrastē izlien sasildīties un uzkrāt spēkus.Ieraugot piekrastē roņu mazuli, svarīgi atšķirt veselīgus, savvaļā izdzīvot spējīgus ronēnus no tādiem, kuri ir novārguši, dažreiz pat ievainoti un pašu spēkiem vairs nevar izdzīvot. Ja ronēns ir apaļīgs un veselīgs, tas jāatstāj mierā un jāturas no tā pa gabalu. Nekādā gadījumā nedrīkst to dzīt jūrā, bakstīt, grūst vai kā citādi aiztikt.Ja ronēns izskatās novārdzis, nevis vienkārši aizmidzis, vai pat ievainots, jāzvana uz Dabas aizsardzības pārvaldi:📞Kurzeme 28385025📞Pierīga 26424972📞 Vidzeme – 26329412

Speciālisti izvērtēs situāciju un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar Rīgas Zooloģisko dārzu. Iedzīvotājiem pašiem pludmalē atrastos ronēnus nav ļauts glābt!

Būtiski atcerēties – ja pastaigā līdzi ir suns, tas jāved pavadā, un jāraugās, lai mīlulis netiek klāt pie ronēna. Suņi nereti novārgušiem ronēniem rada vislielākos draudus, tos sakožot. Jāatceras arī, ka ronēns var būt slims ar kādu infekcijas slimību, ar kuru tad var inficēties arī kodējs.

Jau iepriekš pateicamies par atsaucību un ceru uz veiksmīgu sadarbību!

Cieņā,

Aiga Priede

Dabas aizsardzības pārvaldes

Pierīgas reģionālās administrācijas

Dabas izglītības centra 

dabas izglītības darba speciāliste

Tālr.29802428

Atbildēt