Adaptācijas dienā

Uzsākot jauno mācību gadu, vienmēr tiek ieplānota adaptācijas jeb pierašanas diena, kad skolēniem gribās vienam ar otru parunāties vairāk kā ikdienā, kad vēl prātā ir vasara.

4.septembrī mūsu 5. – 9.klašu skolēni piedalījās sociālo zinātņu, vēstures, mākslas, dizaina un tehnoloģiju jomu stacijās. Klašu kolektīvi ieguva vai nostiprināja zināšanas par senlatviešu mājas saimniecības priekšmetiem, saliekot to nosaukumus ar pašu priekšmetu. Par nodarbību PALDIES Salacgrīvas muzeja direktorei Ievai Zilverei un Salacgrīvas muzeja krājuma glabātājai Ivetai Kalniņai.

Stacijā par medicīnu skolēni uzzināja un atsvaidzināja zināšanas par 1. palīdzības sniegšanas algoritmu – kā pareizi rīkoties, par ikdienas jautājumiem, kas saistīti ar mūsu veselību. PALDIES skolas medmāsai Daigai Līcītei.

Lielisku viktorīnu vietnē “Kahoot” visiem bija sagatavojuši 10.klases skolēni – tā lika atcerēties Eirovīzijas dziesmu konkursa izpildītājus, to dziesmas dažādos gados. Atsauca mums atmiņā Latvijas panākumus ne tikai Eirovīzijā, bet arī hokejā. PALDIES sakām ELIZABETEI LĪCĪTEI un DAGNIJAI KUKAI.

Jaunums 5.klašu skolēniem bija saruna par skolēnu pašpārvaldi jeb Skolēnu ministriju. Pārējiem klašu kolektīviem šī stacija lika padomāt, kādus pasākumus viņi vēlētos organizēt skolā. Kā tos ieplāno? Kas tiem vajadzīgs? Visi priekšlikumi tiks uzskatāmi parādīti un piestiprināti 4.stāva vientuļajā kokā. Sarunu organizēja Skolēnu ministrijas koordinatore, direktores vietniece audzināšanas jomā INTA CIRŠA. PALDIES!

Stacija ar nosaukumu “Klases kods” mūs sagaidīja ar neparastu uzdevumu. Neliela atslodze krāsojot, nostiprinot vērīgumu un uzmanību. Darbs ar skaitļiem jeb dzimšanas dienas datiem. PALDIES pedagogu palīgam VALDAI NEIMANEI.

“Drošība pirmajā vietā!” Tieši tā! Šeit vēlreiz pārliecinājamies, ka evakuēties protam, jo izpētot evakuācijas plānu, esam pareizi to sapratuši un rīkojušies. Galvenais – konstatēt, kurā vietā ir piedūmojums. Domas dalījās situācijā, ja jāpaliek klasē – lēkt pa logu ārā vai – nē? To, ka kaut kā par to ir jāsignalizē, jādod ziņa citiem – zinājām. Sapratām, ka arī ar elektrību nav joki. PALDIES saimniecības vadītājai TATJANAI KONDRATJUKAI par sarunu un atbildēm.

Kas varētu būt stacijā “Torņu spēles” un “Puzzle”? Tuvojoties dizaina un tehnoloģiju kabinetam, ir dzirdams dīvains troksnis un smiekli. Kas šeit jādara? Jāsacenšas! Sadaloties komandās vai pāros, ar lielu azartu, skolēni būvēja torņus jeb spēlēja spēli “Jenga” – kuram klases kolektīvam izdosies uzcelt visaugstāko torni? (P. S. – dažas klases izmanto jēgpilni garos starpbrīžus, turpinot spēlēt šo spēli klasē). PALDIES 10.klases skolēniem KEVINAM DEVĪTIM un ELĪZAI KĻUSAI.

Turpat blakus – “Puzzles”, kas var būt vienkāršāks par šo? Kļūda! Nebija tik vienkārši salikt no koka (finiera) gatavotās puzzles. Latvija – tikai 4 gabali (novadi), taču sabīdīt tos kopā tik ātri neizdevās. Pat ziloni, kas sastāvēja no daudziem maziem zilonīšiem, bija vieglāk salikt. Turpat jau ciparu koks, haizivs, u.c. skolotāja un skolēnu gatavotie meistarstiķi. PALDIES skolotājam GUNTARAM ŪDRIM un 10.klases skolēniem JASMĪNEI MAJOREI, ADRIANAM GINTERAM un ELIZABETEI TIMERMANEI.

Īpaša stacija bija “Drošība uz ceļa”. Ne katru dienu iznāk tik laba saruna ar pašvaldības policijas pārstāvjiem, PALDIES! Tātad ķiveres velobraucējiem obligāti jālieto līdz 12 gadu vecumam, jābūt velobraucēja apliecībai. Ar “skūteriem un rolleriem” drīkst braukt no 14 gadu vecuma, ja ir iegūta vadītāja apliecība. Uz ielas bez pieaugušā var atrasties līdz plkst. 22.00, svešos privātīpašumos iet nedrīkst! Vecāko klašu skolēni apdomāja nopietnākus jautājumus, darbības un atbildību par to. No visām nelaimēm sevi pasargāt vari tikai TU PATS!

Kad ieraugām nosaukumu “Muzikālā pauze”, saprotam, ka tas viss būs saistīts ar mūziku un dejām. Šoreiz skolotāja INGA STRANTE visu sarežģīja. Ballītes nebija, taču bija jāklausās austiņās kāda latviešu dziesma un tā jānodungo klasesbiedriem, viņiem bija jāatmin dziesmas nosaukums. PALDIES, nebija viegli.

To visu organizēja un kopā salika sociālo zinību skolotāja LAILA OLTE.

PALDIES par kolēģu un skolēnu iesaisti.

Tikmēr sākumskolas skolēni kopā ar savām audzinātājam devās baudīt mākslu un mūziku. Mēs to varam izdarīt jebkurā mirklī, jo mums blakus ir Salacgrīvas mūzikas un mākslas skolas ar fantastiskiem direktoriem un pedagogiem – PALDIES par uzņemšanu KATRĪNAI ŽIBALAI un IMANTAM KLĪDZĒJAM. PALDIES par organizēšanu SANITAI REIZIŅAI un VINETAI DANCEI.

Mākslas skolā zīmēšana ar ogli, jautājumi un atbildes. Mūzikas skolā viss par un ap mūzikas instrumentiem.

Dienas noslēgumā satikās mūsu skolas vislielākie un vismazākie, jo kopīgie mirkļi ir vissvarīgākie.

Paldies 1.klašu audzinātājām Martai Stivriņai un Dacei Kašai. Paldies 12.klases skolēniem un audzinātājai Laurai Endei.

Lai tikpat raits ir ikdienas solis mūsu skolā ikvienam, cik raiti noritēja šī adaptācijas diena!

Foto: L.Ilvesa, V.Kupcis, M.Zeidmane, I.Kupča, L.Olte, D.Kaša, L.Ende

Atbildēt