Skolotāju diena – noslēgums

Skolotāju dienu noslēdzot, vienmēr dodamies kaut kur kopā ārpus savas darba vietas.

Šogad mūsu ceļš veda uz Rīgu. Apmeklējām Latvijas Nacionālā vēstures muzeja “Dauderi” nodaļu Sarkandaugavā un izrādi “Leopoldštate” Dailes teātrī.

Iepazinām šīs greznās savrupmājas vēsturi – tā celta kā alusdarītavas “Waldschlößchen” (mūsdienās “Aldaris”) turīgā īpašnieka Ādolfa fon Bingnera savrupmāja. Vēlāk tajā bijusi Valsts un Ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa rezidence, taču padomju okupācijas laikā šeit iekārtoja aģitpunktu un bērnudārzu.

Varējām vērot dažādo laikmetu interjera noskaņās papildinātus unikālos eksponātus un bagātīgu, jaunos pētījumos balstītu informāciju par “Dauderu” namu un tā saimnieku likteņiem. Klausījāmies gides stāstījumā, cik daudz posta un nevērības tika šeit veiktas padomju laikā. Nenovērtējama ir mecenāta Gaida Graudiņa kolekcija, kurš centies un cenšas saglabāt Latvijas kultūras manotjumu.

Šobrīd (līdz 26. novembrim) šeit apskatāma Līvas Kaprāles tekstilmākslas izstāde “Sapņu un sajūtu ietvari”.

Pēc izrādes “Leopoldštate” tikāmies ar skolas absolventu, aktieri Andri Buli, kurš šajā (smagajā) izrādē bija Persija lomā – angļu žurnālists, kas izglāba maza ebreja puisēna dzīvību, apprecot ebrejieti, viņa mammu. ANDRIS mums ļāva iejusries :)) – uzkāpām uz Dailes teātra skatuves un ielūkojāmies skatuves aizkulisēs.

Paldies, Andri! Tas bija jauki!

Paldies Limbažu novada pašvaldībai par dāvanu Skolotāju diena (daļu izmantojām, lai segtu transporta izmaksas).

Paldies direktores vietniecei Intai Ciršai par ekskursijas organizēšanu.

Paldies skolas administrācijai par iespēju.

Foto: Iveta Kupča, Andris Soms

Atbildēt