Pavasara koncerts

SAM_3006DSC0452520.IV notika 5.-12.klašu koncerts ” Mana tautasdziesma”, kas bija veltīts 25.gadadienai kopš Neatkarības deklarācijas pieņemšanas. Katra klase bija sagatavojusi vienu tautas dziesmu pēc savas izvēles, piepalīdzot gan klašu audzinātājiem, un , protams, saņemot vislielāko atbalstu no saviem mūzikas skolotājiem- Ināras Ādmīdiņas un Ingas Strantes.

Koncertu vadīja Karolīna Zvejniece un Aleksandra Žestokova. Viņas atklāja koncertu ar dzejas rindām:

Dziesma te svinīgi šalc,
Un tāds kā svētums visapkārt stīdz.
Un zieds ir tik balts,
Ka pavisam bail nest līdz.
Nolieku to vārtu staba galā
Un dzirdu balsi, kad projām eju:
,,Dzied, bāliņi, tu pret mani,
Es pret tevi gavilēju.’’

Koncertu atklāja 5.a klase ar nedzirdētu  tautasdziesmu ‘’Pirmodienu silta saule’’, kurā skolēni izdziedāja, kas  katru dienu darāms., viņiem  bija visgrūtākais  uzdevums- pašiem jaunākajiem jādzied pašiem pirmajiem. Tālāk  sekoja 6.a klases dziedātā dziesmu ‘’Kas kaitēja nedzīvoti’’.  Skolēni bija dažādojuši priekšnesumu – atsevišķus pantus dziedāja meitenes, citus -zēni. 7.b klase savam priekšnesumam bija izvēlējušies  tautasdziesmu ‘’Nu sala, nu sala”. Jāpiebilst, ka katrai dziesmai uz ekrāna bija sameklēts kāds skaists Latvijas dabas fotoattēls. 8.b klase klausītājus  patiesi iepriecināja  ar dziesmu ‘’Auga, auga rūžeņa’’, piedaloties arī klases audzinātājai Silvijai Tītei. Skolēni mēģināja arī nedaudz izspēlēt dziesmas tekstu, meitenes savos apģērbos bija izvēlējušās rožu motīvu. ( puisi, kurš stāvēja un nedziedāja , klase varēja satērpt par neveiksmīgo precinieku, tad vismaz būtu attaisnojusies viņa atrašanās uz podestiem).  5.b klase izpildīja dziesmu ‘’Sarkandaiļa roze auga’’ – skolēni bija padomājuši par to, kā priekšnesumu padarīt interesantāku- dziesma sākās  ar Saules Ķūrenas solo, izkaisītām rožu ziedlapiņām, tad pievienojās meitenes, kuru apģērbos dominēja sarkanā krāsa, tikai tad dziesmā iekļāvās zēni. (Žēl, ka skatītāji bija diezgan trokšņaini, un zālēs beigās dziesmu vairs īsti labi nevarēja saklausīt).11.b klase bija izvēlējušies nedzirdētu dziesmu-  ‘’Prūšu meita karā jāja’’ , prieks, ka tik izteikta puišu klase skanēja tik muzikāli, papildinot savu dziedājumu ar ritma instrumentu pavadījumu -īpašs paldies  Kārlim Leimanim! (bet žēl, ka visi nebija iemācījušies tekstu). Tālāk sekoja spilgtākais koncerta priekšnesums-  11.a klase izpildīja divas tautasdziesmas: ‘’Tumša nakte, zaļa zāle’’ un ‘’Ai, jel manu vieglu prātu’’. Skolēni bija padomājuši par tautas tērpiem, dziedāja pārliecinoši un no sirds. DSC04538

Diemžēl  10. klases  labi domātu  tautasdziesmu ‘’Tumsa tumsa, kas par tumsu’’ sabojāja daži klases zēni -sāka labi, bet jo tālāk, jo skaļāk un nepareizāk. Žēl. 7.a klase uzstājās ar dziesmu ‘’Kas man tika tik jaunam’’. Ļoti organizēti un labu teksta pārzināšanu uzstājās  9.b klase ar  ‘’Nāk rudentiņis’’  . Viņus labi papildināja  9.a klase,  izpildot  dziesmu ‘’Nedod Dievs vītolam’’.
12. klasei vajadzētu būt labākajiem , kā ar vislielāko pieredzi- un tādi viņi arī bija-  izpildot pazīstamo dziesmu – ‘’Ziedi, ziedi rudzu vārpa’’, iesaistot arī klases audzinātāju Ritu Ziemeli. Tēmu par kāzām ar laimīgām beigām noslēdza  6.b klase ar tautasdziesmu ‘’Kālabadi galdiņami’’, parādot labu teksta zināšanu.  Skolēnu priekšnesumus zīmīgi noslēdza 8.a klase( gan ļoti mazā sastāvā) ar dziesmu ‘’Bēdu manu lielu bēdu’’, jo kā noslēgumā teica Karolīna- Mūsu spēkos ir pārvarēt visu slikto un visas grūtības, jo mēs taču esam stipra tauta. Meitenes nodemonstrēja lielisku prasmi spēlēt mūzikas instrumentus   -pašas spēlēja klavieres, divas flautas un vijoli, kā arī attēloja dziesmas darbību.

Koncertu noslēdza skolotāju priekšnesums, kuras Zentas Mennikas vadībā bija apguvušas dziesmu ” Dievzemīte” . Atbildot uz kādu provokatīvu jautājumu- Kāda jēga tādam koncertam – atsaucos uz Zentas teikto – dziedot tautasdziesmas mēs esam stiprāki!DSC04541

Pārdomājot, ko darīt, lai koncerts būtu labāks- pirmkārt ir labi jāiemācās teksts, otrkārt jāiemācās uziet un nostāties , nesadzenoties ciešā barā. Treškārt pamatskolas SAM_3007zēniem nevajag slēpties ar citu mugurām (dīvaini, ka tie, kas ikdienā ir visskaļākie, uz skatuves grib kļūt nemanāmi). Un tomēr vajadzētu padomāt par ģērbšanos- koncerts nav ikdiena, tam ir jākļūst par svētkiem.

Lai izdodas koncerts nākamgad- varat sākt gatavoties jau tagad, dziedot klases pašas izvēlētu dziesmu.SAM_2998